SLO
ENG
GER

Nasveti

Najprej nekaj besed o Bernskem planšarskem psu in nakupu tega psa

Bernski planšarski pes je po poreklu iz Švice. Prvotno so ga uporabljali za čuvaja in delovnega-vlečnega psa na kmetijah. Danes je predvsem družinski pes. Je pojava močnega podeželskega psa,  vedrega, zaupljivega in dobrodušnega. Pod mogočno zunanjostjo se skriva čuteč in ljubezniv značaj. Zanima ga vse okrog njega in z vsakim vzpostavi prijazen stik. Prijazen in strpen je do otrok, instiktivno čuva svoj teritorij. Njegova izstopajoča lastnost je njegova pripravljenost za delo. Karkoli že počne skupaj s svojim gospodarjem - vleče voziček, prinaša ali čuva, vse počne z veseljem.

Prva stvar, ki jo človek opazi pri tem velikem psu z dolgo svileno dlako, so točno določene tri barve: sajasto črn plašč in glava, rjave obrvi, rjava lica do ustnega kota in noge, pa seveda obvezna bela "prečka" na čelu, ki se nadaljuje v bel smrček, bela prsa, "copatki" in bela konica na črnem repu. Dlaka je dolga, ravna ali rahlo valovita.
Plečna višina psa je med 64 in 70 cm, psice med 58 in 66 cm, zadnja leta pa se švicarski vzrejni standardi nagibajo k spodnjim mejam navedenih višin.

Pravi ljubitelj  tega psa si ga nabavi zato, da si z njim obogati življenje. Rahločutnemu berncu je potrebno pustiti živeti način, ki ga nosi v svojih genih - živeti s svojim človekom, saj je zelo družaben in navezan na ljudi okrog sebe, na svoje krdelo.

Zato je prvo pravilo, ki ga je treba upoštevati, ko se odločate  za nakup bernskega planšarskega psa, da ta pes ni za  življenje v boksu (kaj šele na verigi!!!). Pustiti ga v osami, se grobo, fizično znašati nad njim, vse to pomeni za bernca pogubo, za človeka pa veliko razočaranje.

Seveda je potrebno, ko se odločate za nakup bernskega planšarskega psa, upoštevati oz. zagotoviti še naslednje:

- zaradi njegove varnosti je potreben ograjen vrt
- potrebna so sredstva za nakup hrane, potrebščin, za osnovno veterinarsko oskrbo, ki v prvem letu niso majhna
- nameniti dovolj prostega časa za svojega psa
- dovoliti mu bivanje v hiši s svojim človeškim krdelom
- priskrbeti mu prostor v hiši, kamor se lahko umakne ko si zaželi miru

Pred nakupom je potreben temeljit pogovor v družini, kjer se določijo naloge družinskih članov v zvezi s pasjimi potrebami in tudi njegovimi pravicami. Nakup pasjega člana družine temeljito spremeni življenje cele družine, zato je potrebno resno razmisliti o nakupu psa. Vsi družinski člani se morajo strinjati tudi s tem, da jih ne bo motila pasja dlaka v juhi, sledovi tac na tleh v stanovanju, pasji iztrebek na lepi trati pred hišo, vonj po mokrem kosmatincu, ko se v deževnem vremenu vrne s sprehoda. Treba si je deliti skrb, odgovornost in prosti čas za novega člana. Zavedati se je treba, da  pasjega prijatelja kupujete za vsaj deset let in več.
Dobrega vzreditelja bernskega planšarskega psa bo zanimalo,  kako bo živel njegov mladiček pri novem lastniku. Od kupca bo zahteval odgovore na vse zgoraj navedeno in verjetno  ne bo prodal mladiča tistemu, ki bo izjavil, da pes ne bo smel v stanovanje. Življenje svojega mladička na novem domu bo spremljal še naprej.

 

Če ima kuža prebavne težave in so vzrok pršice (poglejte rešitev)

 

HANS GUENTER WOLFF
NAŠI PSI - ZDRAVI S POMOČJO HOMEOPATIJE
Knjiga,  ki je v naši psarni v veliko pomoč  pri zdravljenju in dobrem počutju naših psičk in jo zelo priporočam vsem. Naročite jo lahko v trgovini Puppy na Vrhniki na tel. št. 040 135 048 oziroma na e-mail juhart.monja@gmail.com ali  puppy.vrhnika@gmail.com.

 

IZBIRAJTE NAJBOLJŠE VETERINARJE  ZA VAŠE KUŽKE, da ne boste žalostni ko bodo odšli zaradi malomarnosti veterinarja. Preberite tukaj! 

 

 

Vse kar vas zanima v zvezi z zdravo pasjo prehrano,  o boleznih, zdravljenju in ostalih nasvetih,  najdete na tej spletni  strani   http://www.kuzki.povejnaprej.net/index.html

 

Vleka vozičkov

Glede na vso pošto in vprašanja, ki v zadnjem času prihajajo  name v zvezi z vleko vozičkov, sem se odločila, da napišem o tem nekaj besed.
Bernski planšarski psi so v preteklosti na kmetijah v svoji matični državi Švici, vlekli vozičke. To še danes radi počnejo. Vendar pa ne vsi. K vajam vleke vozička je treba pristopit previdno in s pravo mero potrpežljivosti. Pa še takrat ne bo vsak bernc vlekel vozička. Ne mislit, da bo nabava vozička pomenila že vleko vozička. Niti slučajno. Le redki so taki, ki se v desetih minutah naučijo vleke. Moja Jutta je ena takih talentov. Ko boste nabavili voziček, navajajte svojega bernca najprej na ropot koles. Vlecite voziček vi, kuža pa naj hodi ob vas. Ko boste povsem prepričani, da ga ropot za njim več ne moti, nadaljujte z vajami tako, da mu nadenete oprt in z isto roko vlečete voziček in držite psa.  Tako bo kuža počasi dobil občutek, da nekaj »hodi« in ropota tik za njim. Ko bo tudi to postalo za kužka nekaj normalnega in nemotečega, ga počasi vpnite  v voziček. Vendar naj kuža še ne vleče. Naj samo stoji ali sedi. Ko bo tudi to zanj prava rutina, šele takrat začnite z vleko. Zelo previdno, da kužka kaj ne prestraši. Če se to zgodi, ste kar hitro na začetku vaj. Lahko pa se kuža tudi tako prestraši, da ga niti slučajno ne boste več pripravili do tega, da bi ga vpregli. Zato res previdno z vajami!!
Postavljate mi vprašanja tudi glede nabave vozičkov.  Naša skupina Berner Kaiser,  ima vse vozičke zelo stare, najstarejši ima več kot 100 let. Našli smo jih na kmetijah, kjer so jih včasih gospodinje uporabljale za prevoz pridelkov iz njiv, vrtov ali pa so z njimi prevažale robo iz trgovin. Naši moški so te vozičke obnovili in jim prilagodili oje za pasjo vprego. Oprte so nam naredili usnjarji po navodilu.

Vse napisano velja za pasmo Bernski planšar, ki jo poznam. Ne poskušajte tega s kakšno drugo pasmo!!